Current Affairs quiz feb 12

  • 1. Question Consider the following statements:
    1. Ravidas was one of the disciples of the bhakti saint-poet Ramananda and a contemporary of the bhakti saint-poet Kabir.
    2. Ravidas devotional songs were included in the Sikh scriptures, Guru Granth Sahib.Which of the given above statements is/are correct?
    •  (a) 1 Only
    •  (b) 2 Only
    •  (c) Both 1 and 2
    •  (d) Neither 1 Nor 2
    • Correct
      Ans: (c)Explanation:
    • He is believed to be a disciple of the bhakti saint-poet Ramananda and a contemporary of the bhakti saint-poet Kabir.
    • One of his famous disciples was the saint, Mirabai.
    • The Adi Granth of Sikhs, in addition to the Panchvani are the two of the oldest documented sources of the literary works of Guru Ravidas.
  • 2. Question Consider the following Bhakti Saints:
    1. Dadu Dayal
    2. Guru Nanak
    3. RavidasWho among the above was/were preaching when the Lodi dynasty fell and Babur took over?
    •  (a) 1 and 3
    •  (b) 2 only
    •  (c) 2 and 3
    •  (d) 1 and 2
    • Incorrect
      Ans: (b)Explanation:
    • Guru Ravidas (1377 C.E.)
    • Dadu Dayal (1544 – 1601)
    • Guru Nanak (1469 -1539)
    • Tyagaraj (1767-1847)
    • Lodi Dynasty fell in 1526 in the Battle of Panipat and Babur took over emphire.
    • So appropriate answer is 2 OnlyRefer/
  • 3. Question Consider the following statements with reference to Constitutional provisions for development of SC/ST:
    1. Article 334 provides that reservation of seats for Scheduled Castes and Scheduled Tribes in the Lok Sabha and the State Vidhan Sabhas.
    2. Reservation in educational institution has been provided in Article 15(4) while reservation in posts and services has been provided in Article 16(4) of the Constitution.Which of the given above statements is/are notcorrcet?
    •  (a) 1 Only
    •  (b) 2 Only
    •  (c) Both 1 and 2
    •  (d) Neither 1 nor 2
    • Incorrect
      Ans: (d)Explanation: Here the Directive word is Not Correct!!Educational, Economic and Public Employment-related Safeguards:
    • 15-Prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth
    • 16 -Equality of opportunity in matters of public employment
    • 19 -Protection of certain rights regarding freedom of speech, etc
    • 46 -Promotion of Educational and Economic interests of Scheduled Castes, Scheduled Tribes and other weaker sections
    • 335-Claims of Scheduled Castes and Scheduled Tribes to services and posts Political Safeguards:
  • 4. Question Which of the following pairs is/are correctly matched?Rice Variety          Cultivating Regions
    1. Pokkali Rice             Alappuzha
    2. Mullan kazhama     Amaravati
    3. Rajamudi rice          Kodagu
    4. Muktoshri                KrishnanagarSelect the correct answer using the code below:
    •  (a) 2 and 3
    •  (b) 1, 2 and 4
    •  (c) 1, 3 and 4
    •  (d) 1, 2, 3 and 4Incorrect
      Ans: (c)Explanation:
  • 5. Question Which of the following pairs is/are correctly matched?Diseases                          Causing Chemicals
    1. Itai-itai                              Arsenic
    2. Minamata                         Mercury
    3. Blue Baby syndrome      NitrogenSelect the correct answer using the code below:
    •  (a) 1 and 2
    •  (b) 2 only
    •  (c) 1 and 3
    •  (d) 2 and 3
    • Incorrect
      Ans: (b)Explanation:
    • Itai-itai – Cadmium
    • Minamata – Mercury
    • Blue Baby syndrome – Water contaminated with NitratesRefer: 
  • 6. Question With reference to Arsenic Pollution, consider the following statements:
    1. Arsenic is a natural component of the earth’s crust and is widely distributed throughout the environment in the air, water and land.
    2. Arsenic is naturally present at high levels in the groundwater of a number of countries.
    3. Arsenic is highly toxic in its organic form.Which of the given above statements is/are correct?
    •  (a) 1 and 2
    •  (b) 2 and 3
    •  (c) 3 only
    •  (d) 1, 2 and 3
    • Incorrect
      Ans: (a)Explanation:
    • Arsenic is a natural component of the earth’s crust and is widely distributed throughout the environment in the air, water and land
    • Arsenic is naturally present at high levels in the groundwater of a number of countries.
    • Arsenic is highly toxic in its inorganic form.
    • Contaminated water used for drinking, food preparation and irrigation of food crops poses the greatest threat to public health from arsenic.
    • Long-term exposure to arsenic from drinking-water and food can cause cancer and skin lesions.Refer: 
  • 7. Question Arrange the following mountains in the direction of North to South:
    1. Mckinley
    2. Elbrus
    3. Kilimanjaro
    4. AconcaguaSelect the correct answer using the code below:
    •  (a) 2-3-4-1
    •  (b) 1-2-3-4
    •  (c) 2-1-3-4
    •  (d) 2-3-1-4
    • Correct
      Ans: (b)Explanation:
  • 8. Question Which one of the following groups of animals belongs to the category of critically endangered species?
    •  (a) Pangolin, Musk Deer, Great Indian Bustard and Asiatic Wild Ass
    •  (b) Kashmir Stag, Cheetal, Blue Bull and Great Indian Bustard
    •  (c) Kondana Rat, Pangolin, Siberian Crane, Gharial
    •  (d) Snow Leopard, Swamp Deer, Rhesus Monkey and Saras (Crane)
    • Incorrect
      Ans: (c)Explanation:
    • Kondana Rat, Pangolin, Siberian Crane, Gharial are categorised as critically endangered species.Refer: Facts for Prelims: 
  • 9. Question Consider the following :
    1. Snow leopard
    2. Cheetah
    3. Black-necked crane
    4. Flying squirrel
    5. PangolinsWhich of the above are naturally found in India?
    •  (a) 1, 4 and 5
    •  (b) 1, 3, 4 and 5
    •  (c) 2 and 4 only
    •  (d) 1, 2, 3, 4 and 5
    • Correct
      Ans: (b)Explanation:
    • Today, the cheetah is found only in the arid regions of eastern Iran in Asia and in Botswana, Namibia and South Africa.
    • The National Tiger Conservation Authority (NTCA) recently told a bench of the Supreme Court that African cheetahs would be translocated in India from Namibia and would be kept at Nauradehi wildlife sanctuary in Madhya Pradesh.
  • 10. Question A particular State in India has the following characteristics :
    1. It occupies the largest area in the north-eastern region of India
    2. It is also known as “Land of the Rising Sun”
    3. The major soil types are inceptisols, entisols, and ultisols
    4. The Adi, who constitute the largest tribal group in the state, live in the central regionWhich one among the following States has all the above characteristics?
    •  (a) Mizoram
    •  (b) Arunachal Pradesh
    •  (c) Sikkim
    •  (d) Assam
    • Correct
      Ans: (b)Explanation:
    • Arunachal Pradesh, meaning “Land of the Rising Sun,” long has been a recognized region of the Indian subcontinent, receiving mention in such ancient Hindu literature as the Kalika-purana and the epic poems Mahabharata and Ramayana. Formerly known as the North East Frontier Agency (from the British colonial era), the area was part of Assam until it was made the Indian union territory of Arunachal Pradesh in 1972, and in 1987 it became an Indian state.
    • Soils vary considerably with terrain. Generally, however, they are acidic and, in mountainous areas, subject to erosion. The major soil types are inceptisols, entisols, and ultisols. River valleys are characterized by rich alluvial soils that are highly suited for agriculture.
    • More than two-thirds of the state’s people are designated officially as Scheduled Tribes, a term that generally applies to indigenous peoples who fall outside of the prevailing Indian social structure. In western Arunachal Pradesh the Nissi (Nishi or Dafla), Sherdukpen, Aka, Monpa, Apa Tani, and Hill Miri are among the main tribes. The Adi, who constitute the largest tribal group in the state, live in the central region.